Nieuwsbrief 10

16-11-2015
Overlijden Corinne Gouget – Ons Sinterklaasfeest nader uitgelegd – Gevulde speculaas zonder geraffineerde suikers

Ik was van plan eind dit jaar weer een nieuwsbrief te sturen maar begin deze maand kwam ik een tweetal zaken tegen waarvan ik vond dat die bij een zo groot mogelijk publiek bekend zou moeten worden. Dit maal een korte nieuwsbrief met een bijgaand e-book.

Corinne Gouget
Pas afgelopen week bereikte ons het verschrikkelijke bericht dat Corinne Gouget, schrijfster van het boekje “Wat zit er in uw eten”, onder verdachte omstandigheden is overleden. In juni dit jaar zou ze zijn aangereden door een trein. Juglen Zwaan van Ahealthylife kwam vorige week in zijn wekelijkse nieuwsbrief met een verslag over haar leven en haar overlijden. Zie deze link
Ook in deze link op Niburu over haar lijden en dood en deze link is e.e.a. te lezen.
We hebben haar boekje altijd bij ons als we gaan boodschappen doen. En we zijn haar dankbaar dat ze dit boekje heeft kunnen schrijven.

Sinterklaasfeest
We naderen weer ons jaarlijkse Sinterklaasfeest en ook nu zijn de gemoederen al weer flink opgelopen.
In bijgaand e-book wordt de herkomst van Sinterklaas en Zwarte Piet beschreven. Ik heb er in een vorige nieuwsbrief al eens aandacht aan geschonken.
Met het verschijnen van dit gratis e-book van Johan Oldenkamp legt hij uitvoerig het ontstaan uit van dit jaarlijks terugkomend kinderfeest. Hieruit blijkt dat er geen enkele sprake is van etniciteit.
Zwarte Pieten verhaal – De Germaanse Sint

En afsluitend een gerecht passend in deze tijd van het jaar.
Gevulde speculaas met dadels (Bron: http://www.paulienvisscher.nl)
Benodigdheden
Voor het amandelspijs
•    250 gram (medjoul)dadels
•    250 gram amandelmeel
•    2 theelepels citroensap

Voor het deeg en de afwerking
•    200 gram volkoren speltmeel
•    1 theelepel bakpoeder
•    50 gram kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
•    1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
•    100 gram (extra vierge) kokosolie
•    2 eetlepels blanke amandelen

Bereidingswijze
Voor het amandelspijs
Ontpit en week de dadels een nacht in water. (medjouldadels hoef je niet te weken)
Doe de dadels, amandelmeel en citroensap bij elkaar in een kom en mix het met de staafmixer tot een egaal geheel (het kan ook met de blender of keukenmachine).
Zet de amandelspijs in de koelkast.

Voor het deeg en de afwerking
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg een stuk bakpapier apart klaar op je aanrecht.
Doe het volkoren speltmeel, de bakpoeder, palm- of kokosbloesemsuiker en koek- en speculaaskruiden in een kom en meng het.
Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur en doe dit bij het meelmengsel.
Meng en kneed het tot een egaal deeg.
Verdeel het deeg in twee gelijke porties.
Maak van de ene helft op de bakplaat een rechthoek van ongeveer 20 x 15 cm.
Leg met twee lepels een laag amandelspijs op het deeg.
Houd langs de randen een centimeter vrij.
Maak van de andere helft deeg op het bakpapier op het aanrecht nog een rechthoek van dezelfde grootte.
Leg deze deegplak op het amandelspijs en druk de randen voorzichtig dicht.
Druk de amandelen in het deeg.
Bak de gevulde speculaas in de oven, 25 minuten.

Eet smakelijk!