Nieuwsbrief 06

4-12-2014
De herkomst van de mensheid en onze toekomst – De Sint en Piet mythe – Oosterse stamppot

Dit maal een korte nieuwsbrief met een meer dan twee uur durende film.
En niet te vergeten weer een recept; een hoofdmaaltijd recept voor een winterse dag.

In de onderstaande link een meer dan 2 uur durende film over onze aarde en samenleving.
Geniet, schrik, huiver of verbaas je in getoonde beelden en vertellingen over ons heelal, onze wereld en over de wijze waarop wij onze toekomst willen bouwen.
 De film: Nederlands ondertiteld: https://www.youtube.com/watch?v=B4TzPtQUMbs
In Nederlandse taal gesynchroniseerd: https://www.youtube.com/watch?v=U25AtWcERko
 

Het Zwarte Pieten verhaal
Wat is nu het echte verhaal rondom de Zwarte Pieten mythe? Johan Oldenkamp geeft uitleg in de bijlage hoe het precies zit. Zwarte Pieten verhaal
Na het lezen van de pdf zul je je afvragen waar al die commotie die er de laatste jaren is rondom de Sinterklaas tijd voor nodig is. Is het weer een opgeblazen verhaal om tweestrijd te creeëren?

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt dan is er op de website van Johan Oldenkamp veel info te vinden: http://www.pateo.nl/platform.htm of op de website van Thrivemovement
 
Oosterse stamppot met paksoi (4 pers)
1 kg aardappelen
2 dl amandel- of kokosmelk of gewone melk
40 gr roomboter
Keltisch zeezout, peper
1 eetlepel ketjap manis
1/2-1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels kokosolie (om in te het bakken)
1 gesnipperde ui
2 gesnipperde teentjes verse knoflook
350 gr winterwortel in halve plakjes
struik paksoi in dunne repen
1 theelepel gemalen koriander
2 eetlepels pindakaas
50 gr taugé
 
Seroendeng (dit is een pinda / geroosterde kokos / kruiden strooisel)
 
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
Roer er de melk, de boter, zout, peper, de ketjap en de sambal door tot een stevige, pittige puree ontstaat.

Bak de ui en de knoflook zachtjes 3 minuten in de olie.
Voeg de wortel toe en bak omscheppend 7 minuten mee.
Voeg de paksoi bij het wortel – uimengsel en bak die omscheppend 2 minuten mee.
Roer de koriander en de pindakaas erdoor en laat alles op laag vuur 5 minuten garen; voeg eventueel een scheutje water toe.
Schep het groentemengsel door de aardappelpuree en warm alles goed door.
Schep vlak voor het serveren de taugé door de stamppot.

Opgediend op het bord de seroendeng er over strooien.

Eet smakelijk!