Nieuwsbrief 14

24-12-2017
Lancering eigen website – De kracht van water en zeezout – Recept Wortelsoep met kokos

In deze nieuwsbrief slechts één onderwerp en lancering eigen website.

Beste lezer,

Eigen Website
Diverse bekenden hebben mij gevraagd mijn nieuwsbrieven op het wereldwijde web te plaatsen. Tijdens de afgelopen zomer had ik daarom een voorlopige website onder Weebly account gemaakt. Inmiddels heb ik mijn website geregistreerd onder Nederlands domein. De naam is www.in-zich-t.nl
De website is nog in ontwikkeling maar al mijn nieuwsbrieven en “laatste nieuws” zijn al te bekijken.

De unieke kracht van water en zeezout
Zoals je wel zult weten heeft water een enorme kracht. Denk o.a. aan overstromingen, tsunami’s en gebruik in de techniek met watersnijden. Maar wist je ook dat de helende werking van water een enorme potentie heeft? Volgens Fereydoon Batmanghelidj (Iraanse arts) is water het goedkoopste medicijn ter wereld.
En dan kom ik gelijk aan bij de meer dan waardevolle eigenschap van water en dat is de helende eigenschap. Een sterk onbekende functie van water.
Ik beperk me in deze nieuwsbrief uitsluitend tot de functie van water in relatie tot ons lichaam.

Zoals we weten is water overal; oceanen, zeeën, rivieren, zwembaden en het heeft vele toepassingen in industrieën en gezondheidszorg en het zit ook in de lucht en in de grond en komt uit de kraan. En misschien wel het meest belangrijk het zit in alle levende organismen dus ook in onze lichamen.

Hieronder 46 belangrijke eigenschappen van water (bron: F. Batmanghelidj)

 1. Zonder water is er geen leven.
 2. Een relatief tekort aan water onderdrukt eerst bepaalde onderdelen van het lichaam en uiteindelijk worden die onderdelen daardoor vernietigd.
 3. Water is de belangrijkste bron van energie; het is de kasstroom van het lichaam.
 4. Water wekt elektrische en magnetische energie op in iedere cel van het lichaam. Het verschaft de kracht om te leven.
 5. Water is het bindende kleefmiddel in het bouwkundig ontwerp van de celstructuur.
 6. Water voorkomt schade aan het DNA en zorgt voor een doelmatigere reparatie, waardoor er minder abnormaal DNA wordt gemaakt.
 7. Water vergroot sterk de doelmatigheid van het immuunsysteem in het beenmerg, inclusief de doeltreffendheid tegen kanker. In het beenmerg worden alle mechanismen van het immuunsysteem gevormd.
 8. Water (en vetten) is het belangrijkste oplosmiddel voor al het voedsel, alle vitaminen en alle mineralen. Het wordt gebruikt bij de vertering van voedsel naar kleinere deeltjes, bij hun uiteindelijke stofwisseling en hun opname.
 9. Water stopt energie in voedsel en de voedseldeeltjes kunnen dan het lichaam van energie voorzien tijdens de spijsvertering. Dat is de reden waarom voedsel zonder water geen enkele energetische waarde heeft voor het lichaam.
 10. Water verhoogt het tempo waarmee het lichaam essentiële stoffen (stoffen die het lichaam zelf niet kan maken) uit het voedsel haalt.
 11. Water wordt gebruikt voor het transport van alle stoffen in het lichaam.
 12. Water verhoogt de doelmatigheid van de rode bloedcellen bij het opnemen van zuurstof in de longen.
 13. Wanneer water een cel bereikt, geeft het zuurstof af en brengt de afvalgassen naar de longen voor verwijdering.
 14. Water haalt giftig afval uit verschillende delen van het lichaam en brengt dat naar de lever en de nieren om verwijderd te worden.
 15. Water is het belangrijkste smeermiddel in de gewrichtsspleten en helpt bij het voorkomen van artritis (gewrichtsontsteking) en rugpijn.
 16. Water wordt gebruikt in de tussenwervelschijven om er schokabsorberende waterkussens van te maken.
 17. Water is het beste vloeibare laxeermiddel en het voorkomt verstopping.
 18. Water vermindert de kans op een hartinfarct en een beroerte.
 19. Water voorkomt dat de haarvaten van het hart en de hersenen verstopt raken.
 20. Water is uiterst belangrijk voor de koelsystemen (zweten) en voor de (elektrische) verwarmingssystemen van het lichaam.
 21. Water voorziet ons van kracht en elektrische energie voor alle hersenfuncties, met name voor het denken.
 22. Water is vooral nodig voor de doelmatige fabricage van alle neurotransmitters, waaronder serotonine.
 23. Water is vooral nodig voor de productie van alle hormonen die door de hersenen gemaakt worden, waaronder melatonine.
 24. Water kan ADHD helpen voorkomen bij kinderen en volwassen.
 25. Water verhoogt de doelmatigheid op het werk; het vergroot je concentratietijd.
 26. Water is een beter energiedrankje dan welke andere frisdrank dan ook en het heeft geen bijwerkingen.
 27. Water helpt stress, nervositeit en depressie te verminderen.
 28. Water herstelt het normale slaap-waakpatroon.
 29. Water helpt vermoeidheid te verminderen – het geeft ons jeugdige energie.
 30. Water maakt de huid gladder en helpt het effect van veroudering te verminderen.
 31. Water geeft glans en schittering aan de ogen.
 32. Water helpt glaucoom (een oogaandoening die tot blindheid kan leiden) te voorkomen.
 33. Water normaliseert de systemen in het beenmerg voor de aanmaak van bloed – het helpt leukemie en lymfoom (Iymfklierkanker) te voorkomen.
 34. Water is absoluut noodzakelijk om het immuunsysteem op diverse gebieden doeltreffender te krijgen, en voor het bestrijden van infecties en kankercellen zodra die gevormd worden.
 35. Water verdunt het bloed en voorkomt dat het stolt tijdens de circulatie.
 36. Water vermindert premenstruele pijn en opvliegers.
 37. Water en de hartslag creëren de verdunning en de drukverschillen van de bloedsomloop, die voorkomen dat deeltjes op de vaatwand neerslaan.
 38. Het menselijk lichaam heeft geen watervoorraden van waaruit het tijdens uitdroging kan putten. Dat is de reden waarom je regelmatig en de hele dag door moet drinken.
 39. Uitdroging remt de productie van geslachtshormonen; een van de belangrijkste oorzaken van impotentie en vermindering van het libido.
 40. Het drinken van water houdt het honger- en dorstgevoel gescheiden.
 41. Om af te vallen is water de beste manier. Drink op tijd water en je valt af zonder veel te hoeven diëten. Ook zal je niet meer te veel eten als je trek hebt, maar eigenlijk dorst hebt.
 42. Uitdroging veroorzaakt afzetting van giftige stoffen in weefsels, gewrichten, nieren, lever, hersenen en huid. Water ruimt die afzetsels op.
 43. Water vermindert het optreden van ochtendmisselijkheid bij zwangerschap.
 44. Water zorgt een betere samenwerking tussen de hersen- en lichaamsfuncties. Het verhoogt de mogelijkheid om doelen te bereiken en het verhoogt de doelbewustheid.
 45. Water helpt geheugenverlies te voorkomen bij het ouder worden. Het helpt de kans te verminderen op het optreden van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS) en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
 46. Water helpt de drang bij verslaving te verminderen, zowel bij verslaving aan cafeïne en/of alcohol, als bij verslaving aan andere drugs.

 De opsomming laat zien dat water een bron van leven is. Maar de andere bron van leven die samen met water een eenheid vormt is zout. En hier bedoel ik niet het alom bekende keukenzout maar het in de natuur voorkomende zout zoals zeezout. Zeezout bevat in tegenstelling tot keukenzout tot wel 80 mineralen. En mineralen zijn juist dat waar we tegenwoordig véél te weinig van binnen krijgen in ons lichaam.
Een van de belangrijkste eigenschappen van zout in combinatie met water in ons lichaam is het doorgeven van elektrische signalen door de zenuwen. Wanneer er te weinig zout of te veel water in ons lichaam is (watervergiftiging/waterintoxicatie) kan er een acute dood optreden. Tijdens de natuurkundelessen op het voortgezet onderwijs hebben we geleerd dat zout water beter elektrische signalen geleid dan zoet water.

Bij hardlopers en wielrenners komt het voor dat tijdens lang lopen of fietsen zij veel vocht verliezen door zweten. Ze vullen dat aan door tussendoor onwetend te veel te drinken. Er zijn al voorbeelden bekend van marathonlopers waarbij een acute dood is opgetreden door te veel te drinken. (waterintoxicatie) Oorzaak is dat er geen geleiding van signalen meer plaats vindt via de zenuwen door een te lage zoutspiegel (lees te hoge vochtspiegel) en opzwelling van de hersencellen met de acute dood ten gevolg. Als je meer dan een uur intensief hebt gezweet is het wenselijk om samen met water ook een half theelepeltje Keltisch of onbewerkt zeezout in te nemen. Ga maar eens met de tong langs jouw bezwete arm en proef hoe zout dit is. Gerekend over jouw gehele lichaam verlies je dus bij langdurige inspanning nogal wat kostbaar zout. Echter keukenzout als aanvulling geeft niet het gewenste resultaat omdat dit zout bewerkt is en ontdaan van belangrijke natuurlijke voedingsstoffen. Integendeel zelfs, het is belastend voor ons lichaam. Zoals we misschien wel weten krijgen we er helaas véél te veel van binnen.

Keltisch zeezout, hier te zien als Gros sel de Guérande

Belangrijke eigenschappen van natuurlijk en onbewerkt (Keltisch) (zee) zout (verkorte weergave): (volgens F Batmanghelidj)

 • Is een goede geleider van signalen door onze zenuwen
 • Is voorzien van wel 80 mineralen
 • Is een natuurlijk sterk antihistamine (het kan gebruikt worden om astma te verminderen)
 • Is een sterk stress verminderende stof
 • Is onmisbaar om de overmaat aan zuur uit de cellen te halen, met name de hersencellen
 • Is onmisbaar voor de nieren om de overmaat aan zuren te kunnen verwijderen
 • Is noodzakelijk bij de behandeling van emotionele stoornissen
 • Is noodzakelijk voor het handhaven van het gehalte aan serotonine en melatonine
 • Is onmisbaar ter voorkoming en behandeling van kanker; kankercellen gaan dood door zuurstof (het zijn anaerobe organismen)
 • Is onmisbaar voor behoud van spierspanning- en kracht
 • Zout helpt bij het stabiliseren van een onregelmatige hartslag; een misvatting is dat zout een hoge bloeddruk veroorzaakt
 • Zout regelt de slaap
 • Is onmisbaar voor mensen met diabetes; het helpt de suikerspiegel in het bloed in balans te brengen
 • Is nodig voor de communicatie en informatieverwerking van de zenuwcellen
 • Is onmisbaar voor de opname van voedingsdeeltjes in de darmen
 • Is onmisbaar bij het reinigen van de longen en slijmproppen en taai slijm
 • Een beetje op de tong kan aanhoudende droge hoest verminderen
 • Is onmisbaar voor het opheffen van slijmvliesontsteking en verstopte kaak- en voorhoofdholtes
 • Zout kan helpen bij voorkomen van jicht
 • Is noodzakelijk om kramp te voorkomen
 • Helpt bij het voorkomen van een te veel aan speeksel (bv door het kwijlen tijdens slaap)
 • Botontkalking kan een gevolg zijn van een water- en zout tekort. Zout verbeterd daarom de botstructuur
 • Zout kan helpen bij het krijgen en hebben van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld – een persoonlijkheidsstijl die door melatonine en serotonine wordt gecontroleerd
 • Kan helpen bij het behouden van je libido
 • Zout kan spataderen en couperose in de benen voorkomen
 • Zeezout bevat plm. 80 mineralen en sporenelementen die het lichaam nodig heeft

Snurken, hoofdpijn en een kater door “iets” te veel alcohol.
Bijna ieder mens en dier snurkt wel eens. Niet dat het erg is denkt u….of misschien toch wel? Een van de redenen van snurken, hoofdpijn en het hebben van een kater is een ernstig vocht tekort. Enkele jaren geleden had ik over dit probleem gelezen. Zoals je waarschijnlijk wel van mij zult weten heb ik dat uiteraard onderzocht. Ik ken diverse personen waarvan ik heb gehoord dat ze snurken. Heb ze het advies gegeven om (meer) water te gaan drinken. De resultaten waren verbluffend. Niet dat bij menig persoon het snurken nu geheel verleden tijd was maar de diverse bedpartners waren zeer verheugd. Eindelijk rust!!

Bron: www.optimalegezondheid.com

Bij een kater is er ook altijd een ernstig water tekort wat ook meestal een flinke hoofdpijn oplevert. Hoofdpijn en migraine op zich kunnen óók een reden zijn van vocht tekort. Trouwens, veel pijnen kunnen veroorzaakt zijn door vocht tekort.

Tijdens de komende feestdagen zal menigeen meermaals een wijntje of biertje drinken. Maar bij bijna niemand is bekend dat alcohol tot (ernstige) uitdroging leidt. Ons lichaam gebruikt heel veel water om ethanol (alcohol) om te zetten. Tevens wordt er meer urine geproduceerd wat tot extra uitdroging leidt. Het valt me op dat er steeds meer horeca gelegenheden water serveren bij een alcoholisch drankje. En goede zaak!! Als we de andere dag minder of misschien zelfs geen last willen hebben van een kater neem dan bij ieder alcoholisch drankje een glas water.

Wiegedood door water tekort?
De laatste onderzoeken laten zien dat een tekort aan water bij baby’s cq te warm inpakken in bed tot wiegedood kan leiden. Echter, ook vaccinaties kunnen een oorzaak zijn. Meer onderzoek zal nodig zijn om de echte oorzaak te vinden.
Tevens lijkt het dat de oorzaak van diabetes type 1 bij kinderen ook een water tekort zou kunnen zijn.

Degeneratieve aandoeningen.
Volgens Dr. Batmanghelidj geeft het lichaam een tekort aan water aan door het produceren van pijn. In feite produceert uitdroging pijn en vele degeneratieve aandoeningen, waaronder astma, artritis (gewrichtsontsteking), hoge bloeddruk, angina, brandend maagzuur, diabetes type 2 (suikerziekte), lupus (een auto-immuun bindweefselziekte) en multiple sclerose. Ook wordt er een relatie gelegd tussen een water tekort en dementie en alzheimer.

Het voert te ver om nog meer voordelen op te noemen van water en zeezout.
Wil je meer weten koop dan het schitterende boek “Water het goedkoopste medicijn”. Of kijk op de website http://www.watercure.com
Het boek beschrijft op duidelijke wijze welke invloed water op ons lichaam heeft. Het gaat zelfs van cholesterol tot vetten en van stress tot aminozuren. Een veelomvattend boek dat een heldere inkijk geeft op de werking van ons lichaam.

Resumerend, zuiver water drinken is zeer wenselijk maar nooit té veel anders dien je het aan te vullen met zout. Het is goed om zeker een liter zuiver water per dag te drinken tot misschien wel meer dan 4 liter afhankelijk van je inspanningen en omgevingstemperatuur. Omdat je tijdens het slapen veel vocht bent verloren is het prima om gelijk ’s morgens bij het opstaan 2 glazen water en iets zuiver zeezout te nemen. Een goede dag starter.

Let op de kleur van de urine en de structuur vd ontlasting. Lichte urine betekend voldoende water in het lichaam en donkere urine is meestal een gebrek aan water. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Na het eten van bepaalde voeding (o.a. rode bieten) is de urine donker gekleurd. Dit kan wel twee dagen aanhouden.
Is de ontlasting hard dan kan dit betekenen dat het lichaam aan een ernstig vocht tekort lijdt. Bij dunne ontlasting kunnen er geheel andere oorzaken zijn. Bij twijfel en vragen altijd een arts raadplegen.

Als aanvulling: bewerkte voeding is vocht vragend en onbewerkte voeding, vooral rauwe groente en fruit, vocht inbrengend. Wat betekent dit? Alle voeding die bewerkt uit de fabriek komt vraagt om meer water om te kunnen verteren. Onbewerkte rauwe vruchten en groenten zijn vocht inbrengend. D.w.z. ze voegen vocht aan het lichaam toe. Het is daarom wenselijk om plm. een half uur voor iedere maaltijd 2 – 3 glazen water te nemen. (voor pitta types graag (lauw)warm water).

Op de website van Marion Elzinga vond ik een mooie en boeiend geschreven pagina over Keltisch zeezout.

En wederom als afsluiter weer een lekker recept.
Wortelsoep met kokos (Bron: www.brendakookt.nl)
Bereidingstijd 15 minuten en 20 minuten kooktijd

Ingrediënten voor 4 tot 6 kommen soep:
4 grote winterpenen
1 ui
2 teentjes knoflook
500 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
1 cm geraspte gember
2 eetlepels citroensap
Komijnpoeder
Snuf peper

Bereiding:
Snijd de ui fijn en bak dit in olijfolie glazig. Schraap de winterpenen en snijd ze in blokjes (hoe kleiner de blokjes hoe eerder de wortel gaar is). Snijd de knoflook fijn. Voeg de winterpeen, gember, knoflook, peper en een beetje komijnpoeder bij de uien en bak dit even mee. Voeg hierna de groentebouillon toe en laat de wortels hier een kwartiertje in pruttelen. Voeg de kokosmelk en citroensap toe en verwarm die even mee. Pureer de soep met een staafmixer. Als je de soep te dik vind, voeg dan een beetje water toe.

Ik wens u een mooi midwinterfeest / liefdevolle kerstdagen en een voorspoedig maar vooral een gezond 2018