Nieuwsbrief 09

19-7-2015
De verborgen geheimen van de Zon – Kefir korrels – Bloemkool recept in de blender

Onderstaande uitspraken komen je waarschijnlijk wel bekend voor:
”Let op dat je je goed insmeert voordat je in de zon komt”.
“Kom niet tijdens de vroege middaguren in de zon anders verbrandt je”.
“Als je veel onbeschermd in de zon ligt te zonnebaden, heb je een grote kans op huidkanker”.
“Als je een blanke huid hebt is de kans groter dat je verbrandt”.
“Ik smeer mijn kinderen altijd in met factor 50 dan weet ik zeker dat ze niet snel verbranden”.
In deze nieuwsbrief nuanceer ik de waarschuwingen die de overheid en het gevestigd establishment in de vorm van de farmaceutische industrie over ons heen hebben doen komen. Zijn deze waarschuwingen terecht of zit er meer achter?

De Zon als Schepper
Zonder onze Zon bestaat er geen leven op aarde. Onze biotoop Aarde is geworden tot wat het is door de kracht van de Zon. Ik schrijf Zon met een hoofdletter omdat de Zon de Schepper is van al het leven en dus ook van ons.

Zaadjes
Door de komst van de Zon in het voorjaar gaan planten zich ontwikkelen, geven vruchten, zaden en noten, leggen vogels hun eieren en ander nieuw leven gaat ontstaan. Ieder jaar opnieuw.
De zaadjes die jullie hierboven zien zijn door ons gekweekt in slechts enkele dagen. De enige voeding die ze hebben gekregen is afkomstig van één maal per dag spoelen met kraanwater en verder de gehele dag (in)direct zonlicht op de vensterbank. Zie hoe er van slechts een eetlepel meer dan een bak vol kiemen zijn ontstaan. Hoe kan het dat er zo veel voeding in water aanwezig is? Of is er meer….? Naar mijn idee geeft onze Zon de voeding aan de zaadjes in de vorm van licht/infrarood/warmte-energie. Net zoals wij warmte ontvangen van een houtkachel door iets te verbranden en daardoor de warmte-energie te ervaren krijgen de zaadjes dit terug in omgekeerde vorm….de Zon geeft warmte-energie en zorgt voor de vorming van massa. Kortom, onze Zon is de bron van en geeft voeding aan al het leven op aarde.

Bijna alles wat op aarde is ontstaan, van vaste vorm tot gasvorm, is gemaakt door de Zon. In feite kun je zeggen dat een stuk hout gestolde Zonne-energie is bijvoorbeeld. Al het leven op aarde kan alleen bestaan door de aanwezigheid van onze Zon. Zelfs al miljoenen jaren lang zonder enige schade toe te brengen aan alle levende wezens waaronder ook wij, de mens. Onze Zon zorgt o.a. voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Vitamine D is misschien wel de belangrijkste der vitaminen, omdat het nodig is voor vele functies in ons lichaam. De Zon zorgt zelfs wel voor 90% van de vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is stapelbaar d.w.z. het kan worden opgeslagen in ons lichaam, in de lever, en wordt naar behoefte gebruikt. Tijdens de wintermaanden hebben we veelal een tekort aan vitamine D, omdat direct zonlicht te weinig aanwezig is (en de UV intensiteit is lager) en de opgebouwde voorraden onvoldoende zijn. Vitamine D zit ook wel in enkele voedingsstoffen, maar de Zon is de beste leverancier van deze vitamine. Het kan vele ziektes helpen voorkomen zoals kanker en het versterkt je immuunsysteem. Vitamine D deficiëntie kan het gevolg zijn van onvoldoende inname en/of gebrek aan zonlicht. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het regelen van het calcium- en fosfaatniveau in het bloed. De lever en nieren spelen hierbij een belangrijke functie. Als deze organen niet goed functioneren door vervuiling of zelfs een dicht geslipte lever, is het immuunsysteem flink aangetast.
Een verstoorde regulatie van de calcium/fosfor balans kan tevens bijdragen aan het krijgen van osteoporose. Osteoporose kan ook het gevolg zijn van melk drinken, omdat in koemelk de verhouding calcium/fosfor niet de juiste voor de mens is. Neem daarbij het gebrek aan zonlicht en daardoor een te lage vitamine D aanmaak en je zult begrijpen dat een groot probleem op de loer ligt.
Hoe kan het dan zo zijn dat er vanaf de 50er. jaren meer en meer wordt gewaarschuwd voor het verbranden door zonlicht? “Behalve als we geheel gesluierd zijn, zouden we met ons leven spelen” wordt er gesteld door de zonnebrandcrème industrie. Alleen de waaghalzen durven nog onbeschermd in de ‘gevaarlijke’ Zon te komen….toch??? In deze nieuwsbrief zal ik laten zien dat we bij de poot genomen worden door Big Pharma die zo graag al die smeerseltjes aan ons wil verkopen.

Auguste Rollier
In 1903 vestigde Dr. Auguste Rollier zijn eerste kliniek in Leysin Zwitserland op een hoogte van plm. 1600m. In zijn kliniek kwamen patiënten met allerlei ziekten, waaronder TBC. Door het toepassen van gedoseerd zonlicht (heliotherapie) genas hij wel meer dan 100 verschillende aandoeningen en tot wel 80% van zijn patiënten. Uiteindelijk waren er in 1933 zelfs 36 klinieken in Zwitserland. Met zijn dood in 1954 stierf ook zijn levenswerk. Met de opkomst van nieuwe zonnebrandmiddelen bleek de lobby van Big Pharma te sterk te zijn voor zijn unieke werk…helaas!
Door toepassing van heliotherapie is gebleken dat zonlicht de schildklier stimuleert. Het zorgt voor een toename van de hormoonproductie en stimulatie van de stofwisseling. Dit leidt tot gewichtsverlies en een betere spierontwikkeling. Voorbeeld: Koeien die uitsluitend binnen worden gehouden worden ongezond en sneller vetter dan die buiten lopen. Soms zijn koeien die uitsluitend binnen worden gehouden zelfs zo zwak dat ze niet meer op eigen poten kunnen staan.

Ultraviolet licht
Van ultraviolet licht is bekend dat dit het belangrijke huidhormoon solitrol activeert. Solitrol beïnvloedt ons immuunsysteem en veel van de controlecentra in ons lichaam. Het veroorzaakt in samenwerking met het pijnappelklierhormoon, melatonine, veranderingen in onze stemming en dagelijkse biologische ritmen. De hemoglobine (Hb) in onze rode bloedcellen heeft ultraviolet (UV) licht (aanwezig in zonlicht) nodig om zich te binden aan de zuurstof. Zuurstof is van groot belang voor alle celfuncties. Gebrek aan zonlicht kan daarom medeverantwoordelijk worden gehouden voor vrijwel alle soorten ziekte, inclusief huidkanker en andere vormen van kanker. Heden ten dage is het een ‘goed gebruik’ om je in te smeren met zonnebrandcrème zonder je af te vragen of er gevolgen voor jouw huid en gezondheid zijn.
Het gebruik van zonnebrandcrème beschermt alleen de zonnebrandmiddelen- en kankerindustrie waar vele miljarden in omgaan, maar niet je huid of je leven. Zonnebrandcrème voorkomt wel degelijk verbranding, mits het dik en vaak genoeg gesmeerd wordt zoals de zonnebrandcrème producenten ook aangeven. Dit betekent echter niet dat er geen schade aan de huid en lichaam aangericht is.
De farmaceutische industrie waarschuwt tegen ozongaten in de atmosfeer. Volgens hun visie gaat dit gepaard met verhoogde UV straling wat schadelijk is voor onze huid. Deze stelling is echter nooit wetenschappelijk onderbouwd. In de VS is in de jaren ’70 wel onderzoek gedaan naar de hoeveelheid UV straling. Die bleek in die periode zelfs af te nemen met 0,7% per jaar. In dezelfde periode steeg het aantal gevallen van huidkanker in de VS met 100%. Dit is dus nogal paradoxaal. In 1988 waren de meldingen zelfs toegenomen met 350%! Het vreemde is dat huidkanker vaak op die plekken op het lichaam ontstaat die met kleding bedekt zijn. De toename van de UV intensiteit door de afname van de ozonlaag lijkt dan ook geen enkele stelling te houden m.b.t. op het krijgen van huidkanker.
Dr. Bernard Ackerman, een van de beroemdste dermatologen, heeft diverse malen de valselijke stelling van de farmaceutische miljoenenindustrie weerlegd, die zegt, dat we ons moeten beschermen met crèmes als we in de Zon gaan.

Opmerkelijke wetenschappelijke bewezen feiten over ultraviolet zonlicht (Bron: Total Health Clinic)

 • leidt tot betere uitslagen van een elektrocardiogram
 • verlaagt de bloeddruk en hartslag in rust
 • verbetert hartprestaties wanneer nodig (niet in tegenspraak met een lagere hartslag in rust)
 • verlaagt cholesterol, indien nodig
 • verhoogt de opslag van glycogeen in de lever
 • brengt de bloedsuikerspiegel in balans
 • leidt tot meer energie, uithoudingsvermogen en spierkracht
 • verbetert de weerstand in het lichaam tegen infecties als gevolg van een verhoogde index van lymfocyten en fagocyten (het gemiddeld aantal bacteriën dat per leukocyt in het bloed van de patiënt wordt opgenomen)
 • verbetert het vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren
 • leidt tot meer aanmaak van geslachtshormonen
 • verbetert de weerstand van de huid tegen infecties
 • verhoogt stressbestendigheid en vermindert depressie

Moeten we dus de gehele dag bloot in de Zon gaan lopen? Welnee, dat is echt niet de bedoeling. Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrieven herhaaldelijk heb gewezen op het functioneren der natuur kunnen we ook nu wederom naar de dieren in de natuur kijken; in tropische gebieden op aarde zoeken de zoogdieren tijdens de middaguren de koelte op onder de bomen. Als ze de hete Zon zouden negeren zouden ze zichzelf onnodig uitputten. Kortom voor ons geldt dus ook dat we tijdens de zomermaanden in acht zouden moeten nemen beter niet onbedekt in de Zon te verblijven tussen 11.00u. en 16.00u. Dan voorkomen we zonnebrand.

De veestapel in Nederland
We zien steeds meer koeien die continu verblijven in stallen zonder ooit nog buiten in de wei te lopen en voor varkens is dit al veel langer zo. Ook voor de koe geldt dat het aanmaken van vitamine D net zo belangrijk is als voor ons. Daarom is het beter dat ze buiten in de wei kunnen lopen en te ook te kunnen grazen. Tevens zien we dat bijna alle koeien kort na de geboorte onthoornd worden(door verbranding). Deze twee feiten dragen bij aan een inferieure melkkwaliteit en een zwakker immuunsysteem van het vee. In een koehoorn zitten zeer belangrijke mineralen die het dier kan gebruiken wanneer dat nodig is. Vandaag de dag worden ze ook nog ingespoten met allerlei vaccins wat op termijn kan leiden tot een zwakker geslacht. De inferieure melkproducten en vlees die we tot ons nemen zullen naar mijn weten meer gezondheidsklachten voortbrengen bij de mens. Klik hier om te zien hoe een boerderij uit Lunteren koeien kan houden zonder te vaccineren en ook nog eens prijzen wint. Ze hebben een website waarop vaccinvrij biologisch vlees kan worden besteld. Tevens maken ze ook een van de beste en bekroonde kaassoorten van Nederland de Remeker kaas.
Zoals je zult begrijpen kopen we zeer zelden melkproducten en vlees bij de supermarkt of slager. Wij eten 2 à 3 maal per maand een beetje vlees. Dit vlees komt van de biologische boerderij waar de koeien met hoorns buiten kunnen lopen. Je betaald er uiteraard meer voor maar de smaak is onovertroffen. Daarbij proberen wij zo veel mogelijk melkproducten en kaas rauwmelks te kopen, dus niet gepasteuriseerd/verhit.

 
Zonnebril gebruik
Gebrek aan zonlicht verstoort een normale celgroei, wat kan leiden tot kanker. Het dragen van een zonnebril, alsook een gewone bril die UV-licht weerkaatst, en contactlenzen is grotendeels verantwoordelijk voor bepaalde degeneratieve oogaandoeningen zoals macula-degeneratie (LMD). Veel mensen die regelmatig een zonnebril dragen maken melding van een steeds zwakker wordend gezichtsvermogen. Als je je ogen onvoldoende blootstelt aan zonlicht, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je huid (en lichaam) en zelfs levensbedreigend zijn.
Normaal gesproken produceert de hypofyse, zodra de optische zenuwen van je ogen zonlicht waarnemen via de pijnappelklier, hormonen die fungeren als versterking van de melanocyten. Melanocyten produceren melanine, het pigment dat de huid zijn natuurlijke bescherming tegen verbranding door de Zon geeft. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, produceren melanocyten in hoog tempo meer pigment (melanine), waardoor de huid bruiner of donkerder wordt. Als je een zonnebril draagt, raakt dit proces echter verstoort. In plaats van de melanocytenproductie op gang te brengen om je huid tegen verbranding door de Zon te beschermen, ‘denkt’ de hypofyse dat het buiten donker wordt en neemt de productie van melanocyten-stimulerende hormonen drastisch af. Als gevolg daarvan produceert je huid minder melanine, waardoor hij minder beschermd is en aldus sneller beschadigd raakt.
De dramatische toename van huidbeschadigingen die ogenschijnlijk door de Zon (maar in werkelijkheid o.a. door het dragen van een (zonne)bril en het nuttigen van verkeerde vetten) veroorzaakt worden, is door de farmaceutische industrie uitgebuit. De farmaceutische industrie heeft nooit de bedoeling gehad om ziekten te genezen. Sinds de industrialisatie van de 19e eeuw was het hun bedoeling om veel geld te verdienen door chemische stoffen en, later in de 20e eeuw, medicijnen te produceren die weer tot nieuwe ziekten zouden leiden.

 

Eigen ervaringen, vetten en vrije radicalen
Ik kan me herinneren dat ik in de 60’er jaren dagelijks in het openluchtzwembad was. Ik was stapelgek op zwemmen dus als het even kon was ik in het buitenbad van Coevorden te vinden. Ik heb me destijds nooit eenmaal ingesmeerd met zonnebrandmiddelen maar ben toch zelden verbrand door de Zon.

Op vakantie in 1986 op het warme Lanzarote heb ik me uit voorzorg toch maar eens ingesmeerd met een zonnebrandcrème. Twee dagen later werd ik gek van de jeuk. Mijn huid voelde bobbelig, en was toch verbrand en ontstoken. Ik gaf de schuld aan de felle Zon zonder te denken aan de zonnebrandcrème. De jaren daarna heb ik me steeds ingesmeerd en meestal weer de enorme jeuk als gevolg. Eind 90er. jaren heb ik besloten nooit meer een zonnebrandmiddel te gebruiken maar een shirt aan te trekken ter bescherming tijdens de felle middaguren in de Zon.

Inmiddels zijn we vele jaren later en zijn er op mijn levenspad ontdekkingen gedaan die alle vrees voor zonnebrand doen verdwijnen. In de afgelopen jaren heb ik me heel veel bezig gehouden met het leiden van een gezond leven in zowel fysieke als geestelijke zin. Op dit pad kwamen ook de ons bekende vetten en oliën, die we in de huishouding gebruiken voor ons eten, in de schijnwerpers te staan. Begin 2014 had ik al een lezing bijgewoond over de geheimen van vetten en oliën. Daaruit voortvloeiend ben ik verder op zoek gegaan achter de duistere of onbekende wereld van het vet. Ten tijde van mijn zoektocht kwam ik er steeds vaker achter dat de kunstmatige (gehydrogeneerde en trans-) oliën en vetten een desastreuze uitwerking hebben op het lichaam en dus ook de huid. Deze kunstmatige/sterk bewerkte vetten o.a. aanwezig in margarines, koekjes, gebak, sauzen, mayonaise en ook in vloeibare vorm zoals zonnebloemolie, slaolie, arachideolie enz., veroorzaken in ons lichaam een probleem in de zuurstof- cq verbrandingshuishouding. Over margarine wordt wel eens gekscherend gezegd dat het slechts 1 atoom verwijderd is van plastic. Nu zegt dit niet zo veel want water is ook maar 1 atoom verwijderd van waterstofperoxide en dat drink je ook niet zomaar op.

Toch wil ik even bij margarine stilstaan:
Begin 20e eeuw werd de margarine uitgevonden en verdrong na de oorlog de roomboter en kokosolie. De lobby van de voedingsindustrie was dermate groot dat de natuurproducten het onderspit delfden. We kennen de uitspraken van de “meervoudige onverzadigde vetzuren” die goed voor ons zouden zijn. Inderdaad is deze vorm van vet best goed voor ons maar dan wel in de vorm zoals die in de natuur voorkomt (o.a. alfa-linoleenzuur, linolzuur) en niet in de bewerkte gehydrogeneerde en ontgeurde vorm zoals in margarines en bak- of braadoliën en vetten, of als transvet. Het probleem bij deze kunstmatige meervoudig onverzadigde vetten is dat een zeer belangrijke dubbele (cis) binding op de verkeerde plaats aanwezig is in de moleculaire vorm. Deze verkeerde binding zorgt er voor dat lichaamscellen meer en meer verstoken blijven van zuurstof. Weliswaar zijn deze vetten door hydrogenatie stabiel gemaakt, d.w.z. ze oxideren nauwelijks (worden niet ranzig omdat ze kunstmatig tot verzadigd vet zijn gemaakt ) maar hun uitwerking is desastreus. Zie het smeltpuntverschil in margarines en natuurlijke vetten zoals kokosvet en roomboter. Margarines hebben een hoger smeltpunt (boven lichaamstemperatuur) dan roomboter (lichaamstemperatuur) en kokosvet (24°C.) Naar men aanneemt is dit hogere smeltpunt van kunstmatige vetten nadelig voor ons lichaam.
Wat gebeurd er in de huid als de Zon schijnt? Vrije radicalen in margarines veroorzaken ontstekingen in de huid. Vrije radicalen ontstaan door verbranding c.q. oxidatie van vetten. Als de Zon op onze huid schijnt gebeurd dus hetzelfde. Meervoudig onverzadigde vetten oxideren sneller dan enkelvoudig onverzadigd en verzadigde vetten oxideren echter bijna niet.
Als door het raffinageproces enkelvoudige vetten uit natuurlijke oliën worden verwijderd worden de meervoudige vetten actiever omdat ze sneller ranzig worden. Oftewel ze reageren gemakkelijker met een  groot aantal vrije zuurstofradicalen en raken aldus sneller geoxideerd. Zuurstofradicalen ontstaan wanneer zuurstofmoleculen een elektron verliezen en dat maakt dat ze heel reactief worden. Omdat ze instabiel zijn, (ze missen een elektron) willen ze reacties aangaan met andere moleculen. Die andere moleculen raken beschadigd en kunnen vervolgens weer andere moleculen beschadigen wat tot een kettingreactie kan leiden. Als ze niet snel geneutraliseerd worden door een anti-oxidant kunnen ze celmembranen, vaatwanden, proteïnen en zelfs het DNA beschadigen. Dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Veel degeneratieziekten ontstaan door oxidatieve stress. Ook medicijngebruik kan aantasting cq verbranding van de huid bevorderen in de vorm van fotoallergische en/of fototoxische reacties.

Een paar jaar geleden zijn wij overgestapt naar het eten van veel meer verzadigde vetten zoals (rauwmelkse)roomboter, ghee en extra vierge kokosvet aangevuld met koud geperste, van eerste persing olijfolie, sesamolie en walnootolie. De laatst genoemde oliën bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten. We gebruiken ook hennepolie voor de natuurlijke meervoudige onverzadigde vetten. De kunstmatige meervoudig onverzadigde vetten hebben we sterk vermeden. Uiteraard was ik zelf benieuwd welke invloed dit zou hebben op mijn huid als ik in de Zon loop. Daarom heb ik in april j.l. een proef ondernomen. Juist op een mooie knalheldere warme dag waarop ’s morgens vroeg op de radio al werd gewaarschuwd voor zonnebrand heb ik me zelf met mijn blanke huid van 09.00u. ’s morgens tot 13.00u. ’s middags continu bloot gesteld aan de Zon. Een week later heb ik dit herhaald, maar nu van 13.00u. ’s middags tot 19.30u. ’s avonds. Tijdens de Pinksterdagen heb ik zelfs bijna de gehele dag in de Zon gelopen met ontbloot bovenlichaam. Tot mijn en onze grote verbazing bleek ik na de eerste blootstelling nauwelijks verkleurd te zijn en na de tweede blootstelling heel licht verkleurd. Tijdens de Pinksterdagen was er zelfs geen enkel teken van verbranding. Is hiermee de mythe ontkracht dat je snel verbrandt door fel zonlicht?

De laatste twee weken van juni zijn we naar Île de Ré geweest, een eiland aan de Franse kust iets boven Bordeaux. We hadden twee weken volop zon. Ook nu weer een mooie kans om te testen of ik zou verbranden. Na twee weken was er alleen iets verbranding te zien aan de achterzijde van mijn onderbenen iets boven de hakken. Door het dragen van sokken waren deze plekken nog niet bloot gesteld geweest aan de zon. En dan te bedenken dat ik soms uren achtereen in de brandende zon heb gefietst.

Onze dochter is eind november 2014 vertrokken naar Zuid-Oost Azië voor een back-pack trip van vier maanden zonder een zonnebrandmiddel te gebruiken. De eerste zes weken verbleef ze in Thailand, waarvan de eerste weken in het tropische zuiden, het warmste deel. Ze had daar weinig last van verbranding door de Zon. Tijdens de laatste zes weken verbleef ze in het zuiden van Vietnam en in Cambodja. Aldaar is ze wel verbrandt. Hoe was dit mogelijk? Naar mijn idee was haar lichaam tijdens de eerste weken van haar reis op natuurlijke wijze beschermd door het eten van goede (o.a. verzadigde) oliën. Het eten wat in die Aziatische landen verstrekt wordt, wordt voornamelijk gewokt met bewerkte, waarschijnlijk vooral gehydrogeneerde sojaolie. In haar lichaam werd tijdens de reis meer en meer slechte voedingsoliën opgenomen die zich ook in de huid opslaan terwijl de bescherming van de goede oliën afnam. Volgens ons een reden waarom ze verbrand is tijdens de laatste zes weken van haar verblijf.
Sinds zomer 2013 doe ik regelmatig in de vroege ochtenduren aan sun-gazing, oftewel zonnestaren. Het laatste halfjaar meermalen per week. Dit mag uitsluitend tijdens het eerste uur na zonsopkomst en het laatste uur voor zonsondergang. Tot mijn grote verbazing kan ik sinds enige tijd veel beter boeken lezen zonder bril. Alleen het lezen van teksten op de pc of laptop geeft nog wat beperkingen i.v.m. schitteringen van het beeldscherm. Hopelijk zal ook dit nog gaan verbeteren.
Opm.: Ga niet zelf zo maar beginnen met zonnestaren, want de kans is zeer groot dat je ernstige schade oploopt aan jouw ogen. Wil je meer weten klik dan hier.
In tegenstelling tot wat er soms in boeken of internet wordt beschreven is 15 min. de maximum tijd die je mag zonnestaren. Dit is wat ik zelf ook als maximum aanhoud.

Enkele feiten en tips (bron: A. Moritz)

 • Zonnebrandcrème met factor 15 remt vitamine D productie met 99%.
 • Veel zonlicht in de juiste hoeveelheid is minder kans op kanker.
 • Mensen met weinig zonlicht hebben een grotere kans op melanoom, plaveicel- en/of basaalcel carcinoom.
 • In Australië komt veel meer melanoom voor door gebruik van zonnebrandcrèmes.
 • Het gebruik van alcohol (en frisdrank) tijdens het zonnen droogt de huid uit. Tijdens het metaboliseren van alcohol en suikers wordt veel vocht gebruikt. De huid is dan extra gevoelig voor zonnebrand. Drink daarom meer water dan 1,5ltr. per dag.
 • Probeer zo veel mogelijk verzadigde vetten te nemen zoals roomboter, extra vierge kokosolie of ghee.
 • Smeer je huid in met extra vierge kokosolie als je in de Zon wilt verblijven eventueel samen met een beetje rode palmolie.
 • Groene thee beschermt de huid tegen zonnebrand, zie link hieronder.

Ik zou nog lang kunnen doorgaan met het aanleveren van heilzame feiten die we niet weten over de Zon. Op het internet kun je echter zelf al het een en ander vinden over zonlicht en vitamine D. Ook de bijlage van de vorige nieuwsbrief kan je helpen.
Wil je het fijne weten over zonlicht dan kan ik het boek aanraden van Andreas Moritz “Gezond met zonlicht”.

Kefir, een lekkere drank
We maken sinds enige tijd zelf waterkefir. Iedere twee dagen oogsten we plm. 2ltr van deze gezonde en lekkere drank. Uiteraard is onze drank geheel biologisch en voegen we voor een lekkere frisse smaak vijgen en een citroen toe. Omdat de kefirkorrels zich vermeerderen tijdens het gistingproces houden we telkens wat over. Daarom kunnen we die aanbieden. Ze zijn gratis maar als je er iets voor wilt geven is dat oké.  Opsturen is niet mogelijk. Heb je interesse stuur dan even een mail en dan overleggen we wel op welke wijze je een bakje wilt ontvangen.
Wij gebruiken als toevoeging uitsluitend biologische citroenen en vijgen of ander fruit zoals (gedroogde) abrikozen, rozijnen en dadels.

Taboulé van rauwe bloemkool  (Salade voor 4 personen) Bron: Happinez
Begin met het maken van een kruidenolie:
Doe hiervoor 1 theelepel komijnzaad, 2 theelepels korianderzaad, 1 theelepel venkelzaad, 2 theelepels gedroogde tijm en 1 gedroogde chili peper in een vijzel en wrijf tot een geurig mengsel.
Verhit 4 eetlepels extra vierge kokosolie en strooi het kruidenmengsel erbij.
Pers er 1 knoflookteen boven uit en voeg 1 theelepel kurkuma toe.
Laat alles een minuut zacht fruiten, giet de olie dan in een kommetje en laat afkoelen.
Maak de bloemkool schoon en snijd er kleine roosjes van (± 300 gram). Doe ze in de keukenmachine of blender en draai tot een grof kruim. Doe dit in een schaal.
Pel een kleine rode ui, snijd in parten en vervolgens in flinterdunne plakjes en leg deze op de bloemkool. Bestrooi met zout
Boen 1 biologische citroen, droog af en rasp de schil boven de schaal. Halveer de citroen en pers het sap uit boven de groenten.
Was 200 gram kerstomaatjes en halveer ze.
Spoel 160 gram gare kikkererwten (uit blik) af.
Verbrokkel 200 gram schapenfeta en doe bij de groenten.
Hak of knip 1 handje muntblad, ½ bosje platte peterselie en ½ bosje dille fijn, strooi in de schaal en meng nu alles luchtig door.
Giet de helft van de kruidenolie erover en laat 15 minuten intrekken.
Breng op smaak met versgemalen peper en Keltisch zeezout.
Doe over in kommen, bestrooi met de pitten van ½ granaatappel en zet de kom met de rest van de kruidenolie op tafel.

Eet smakelijk!