Nieuwsbrief 21

14-04-2022
Een geheim bloot gelegd: natriumnitriet (E250) gebruik in de vlees industrie.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom al het vlees en vleeswaren er altijd zo mooi rood uitzien? Het oogt zo lekker vers en dan zal het wel ok zijn! Of is er meer aan de hand?

Niet iedereen zal weten dat er aan onze voedingstoffen verschillende hulpstoffen dan wel E-nummers worden toegevoegd. Wat is de reden hiervan?
Sommige producten, zeker de versproducten, hebben last van voortijdig bederf. Om voeding langer vers te houden voegt men hulpstoffen toe zoals conserveringsmiddelen. Ook bij lang houdbare en verpakte producten kan dit gedaan worden. Reden kan zijn om bijvoorbeeld de smaak te behouden, er geen verkleuring optreedt, zachte emulsies zoals broodpasta’s en jams niet te laten uiteenvallen.

In deze nieuwsbrief wil ik de conservering van de vleeswaren wat nader belichten.

Onlangs is er een documentaire gemaakt over de veel gebruikte rode kleurstof natriumnitriet (E250) in de vleesindustrie. Trouwens, alle E-nummers va E200 t/m E299 zijn conserveringsnummers waarvan E249 t/m E252 nitrieten of nitraten zijn.
In bijna alle vleeswaren zijn een of meerdere conserveringsmiddelen aanwezig met als reden bacteriegroei tegen te gaan, kleur en smaak te behouden en de houdbaarheid te verhogen.
Maar als we het doel van een conserveringsmiddel bekijken, namelijk oxidatie tegengaan, we tegelijkertijd de werking van ons lichaam bestuderen, dan zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen! De werking van ons lichaam en die van alle levende organismen, is gebaseerd op oxidatie; verbranding van zuurstof met een brandstof. De vraag die we dan zouden moeten stellen is, welke werking hebben conserveringsmiddelen in een levend organisme? Dr. Otto Warburg heeft in 1925 al aangetoond dat daar waar kanker voorkomt er een zuurstof probleem is. Oftewel er vind geen oxidatie plaats. En dat is nu nét wat wij niet willen dat er in ons lichaam gebeurd. Immers, conserveringsmiddelen houden oxidatie tegen.
Op zich is het een logische gedachtegang dat de voedingsindustrie hun producten zo vers mogelijk wil aanbieden. Maar tegen welke prijs als we het over onze gezondheid hebben? We weten dat de macht van het grote geld zeer sterk is en het moeilijk strijdvoeren is tegen deze lobby. Daaruit voortvloeiend zouden we ons als mensheid vragen moeten gaan stellen of het met de veiligheid van ons voedsel wel zo goed gesteld is.
De onderstaande documentaire laat een verhaal zien die voor menigeen enige verontrusting zal doen opwekken.

Wat is natriumnitriet en welke negatieve effecten heeft het op ons lichaam.

De documentaire:
Dirty Secrets of the Meat Industry: Cancer-Causing Processed Meat? | Meat Lobby Documentary
Ondertiteling is onder op de zwarte balk bij het wieltje in te stellen op NL

En ook nog een artikel uit 2012: https://www.ninefornews.nl/wat-is-e250-of-natriumnitriet/