Nieuwsbrief 02

Zondag 2 maart 2014
De vastentijd uitgelegd – Bijensterfte – Computertip – Saladetip – Restotip

Carnaval en de vastentijd

We zitten nu midden in de carnaval en over enkele dagen breekt de vastentijd aan. Maar wat betekent deze periode?
Volgens de Christelijke leer: “Vasten is het doelbewust bewust afzien van voedsel of andere geneugten, om zo ontvankelijker te worden voor de boodschap van Gods liefde.”
Het is één van de belangrijkste vormen van boetevaardigheid in menig religie.

De boodschap is duidelijk: door het eten tot een minimum te beperken maakt de mens zijn geest vrij, en kan hij het woord van God weer zuiver vernemen of zoals in de Islam wordt gezegd Omdat de meeste mensen de waarde en behoefte aan voedsel beter ervaren wanneer zij honger hebben, is vasten de beste manier om deze echte en oprechte dankbaarheid te tonen. Door in naam van Allah te vasten, erkennen moslims dat het onderhoud dat wij wellicht als vanzelfsprekend beschouwen, direct van Allah afkomstig is.”
In het algemeen wordt het omschreven als “je iets ontzeggen”. Dat klinkt negatief, maar heeft natuurlijk een positieve bedoeling en betekenis. Vasten wil ruimte maken voor wezenlijke waarden van het mensenleven. In een tijd waarin we overladen worden met consumptie en informatie, met indrukken en bijna onophoudelijke communicatie, is het moeilijk om onze innerlijke ruimte vrij te houden.
Maar is dit de ware betekenis of is er meer? Van oorsprong is de vastentijd een heidens feest. En dan hebben we het over langer dan 6500jr. geleden. We weten ook dat de vastentijd in de eerste eeuwen van onze jaartelling geen 40 dagen is geweest maar aanvankelijk 1 dag of 3 dagen. In andere religies is de vastentijd soms 1 dag of meerdere losse dagen per jaar.

De vraag is nu: is de vastentijd van oorsprong een religieuze tijd of heeft het een andere betekenis?
Bekend is dat de verhalen volgens Genesis 1-50 cq de Bijbel allerminst zijn geschreven in de huidige vorm. In de loop van de jaren, naar men aanneemt vanaf 500 – 600 v.Chr. zijn de geschriften regelmatig herschreven naar de hersenspinsels van de ”geleerden” door de jaren heen. Moeten we dan nu die Bijbelse verhalen als waarheid aannemen?  Ik ga er voorzichtig vanuit dat een groot deel van de geschriften niet kloppen en dat er van oorsprong een meer fysiek doel voor het menselijk lichaam gediend wordt.
Als we kijken naar de natuur is er overal een periode van leven en rust in een verhouding van plm. 50/50. Als voorbeeld dag en nacht, Yin en Yang, zomer en winter, licht en donker, een tijd van bloei en een tijd van neergang. Kortom, als er welvaart en welzijn is dan komt daarna een periode van rust. Eigenlijk is dit een dagelijks terugkerend ritme.
Als we dit nu loslaten op ons dagelijks leven zien we dat er iets niet in balans is. We leven en eten plm 15u. -16u. per dag!!! En vooral het eten zorgt ervoor dat ons lichaam niet of veel te kort in de “ruststand” komt omdat we ’s avonds nog even wat lekkers willen snacken voor het slapen gaan. Gevolg: het lichaam krijgt een signaal om wéér in werking te gaan om voedsel te verteren terwijl we op dat moment naar bed gaan. Voor ons lichaam twee tegenstrijdige handelingen.
Gevolg: maagzuur, “vol” gevoel, slecht slapen, rusteloos, dik worden, en de andere dag nog steeds moe.
Om het lichaam de rust te gunnen is het daarom het beste om 3-4u. voor het slapen geen vaste voeding meer te nemen zowel geen (fris)drank, alcohol enz te nemen. Water is wel toegestaan.
Reeds enige tijd proberen we (bijna) niets meer te eten vanaf 3u. voor het slapen gaan. En dat is best wel moeilijk. Het drinken van water doen we wel. Resultaat is een veel betere nachtrust en het hebben van meer energie.
 
De vastentijd begint altijd na het carnaval. Carnaval kunnen we zien als “carne vale” wat in het Latijn betekent “afscheid van het vlees”. Waarom afscheid van het vlees? Welnu in de verre historie was er in de winter in het grootste deel van het Noordelijk Halfrond geen of nauwelijks fruit, groente, noten of zaden beschikbaar maar er waren wel dieren om op te jagen. De oermens moest dus in de koude periode overschakelen op (veel) meer vlees eten. Nu is ons maag – darm stelsel niet ingericht op het eten van vlees want we zijn immers geen carnivoren maar eigenlijk een fructivoor. (het eten van zaden – noten – vruchten) Het komt er dus op neer dat we ons lichaam schade aandoen door lang uitsluitend vlees te eten. Een logisch gevolg zou kunnen zijn dat men de vastentijd gebruikt om het lichaam te zuiveren na het vele vlees eten en dat carnaval de dag was om  de aankomst te vieren van de gezonde periode en het verlaten van de periode van het vlees eten…dus “carne vale”
 
Om terug te komen op het “dagelijkse ritme”: Breakfast in het Engels betekent letterlijk: een onderbreking van het vasten. Is de term een overblijfsel uit de prehistorie? Is het ontbijt dus de onderbreking van het vasten die we plm 12u. daarvoor hebben ingezet door al zeker 3u. voor het slapen gaan niet meer te eten?
 
In de verschillende religies is naar mijn idee het oorspronkelijke nut van de vastentijd verdraaid ten gunste van de Bijbelse verhalen.
De Sumerische kleitabletten laten ook schetsen zien die op een andere geschiedenis duidt dan die ons geleerd is.
 
Zie hier nog een link naar een wat nadere uitleg over het vasten:
http://www.hetpaleoprincipe.nl/intermittend_fasting.html

De eerste onderzoeken met “sportvasten” laten zien dat we mogelijk tot een 10% betere lichamelijke prestatie kunnen komen.
 
Bijensterfte
Hieronder nog een link naar een artikel over bijensterfte. Bijensterfte begint zo langzamerhand een mondiaal probleem te worden.  De sterfte kan tot zeer ernstige schade leiden want ons bestaan hangt er bijna volledige vanaf. Als er geen of te weinig bestuiving plaatsvindt komt er vroeg of laat een voedselprobleem. In Chili ondervindt men al zeer grote problemen. In de link staan de mogelijke oorzaken nader omschreven.
http://www.duurzaamnieuws.nl/bewijs-voor-oorzaak-bijensterfte-is-geleverd/
 
Computertip: Blauw licht
Het F.Lux software programma is een uitkomst voor de beeldschermplakkers die op een dag bovengemiddeld lang naar een beeldscherm turen. Overdag is dat witte en blauwe licht geen probleem, maar in de avonduren kan het nadelige effecten op een mens hebben. Slaapproblemen, verblinding, hoofdpijn, etc. F.lux past automatisch de kleurtemperatuur en helderheid aan. Van prikkelend blauw naar een zacht rode gloed. Dan kan in 20 seconden, of haast ongemerkt over een periode van een paar uren.
Het geeft je lichaam meer evenwicht in het dag- en nachtritme.

Na installatie moet je een locatie doorgeven (een plaatsnaam is voldoende) zodat de werking van f.lux op het tijdstip van zonsondergang wordt ingesteld. Vervolgens draait het programmaatje ongemerkt op de achtergrond en wordt je beeldscherm ‘s avonds omgetoverd tot een oase van rustige kleuren.
Je kunt eventueel nog de kleurtemperatuur aanpassen aan je eigen wensen.
We hebben het al een tijdje en bevalt zeer goed. Je kunt het middels een vinkje (tijdelijk) uitzetten. Zie plaatje.
Klik hier voor de download:  https://justgetflux.com/
Ook voor de smartphone is er een app verkrijgbaar genaamd ‘EasyEyes Free’ (voor Android via Google Play).

 ​
Saladetip:
Energieke Witlofsalade – voor 3 personen
Indien enkele produkten niet verkrijgbaar zijn in de reguliere supermarkt dan is dit via de reform winkel leverbaar. Ekoplaza of Bewustwinkelen te Borculo via levering in jouw regio)

3 stronkjes witlof,
1 grote rode gekookte biet,

2 avocado’s,
1 middelgrote ui,

1/2 komkommer,
2 eetlepels kerrieolie (zie recept hieronder)
1 eetlepel balsamico,
¼ blok feta, (=plm 50gr.)

3 gekookte eieren,
handje pijnboompitten of zonnebloempitten,

3 volle eetlepels kokosolie/vet,
versgemalen peper,
versgemalen kruidenzout op smaak

Rooster de pijnboom- of zonnebloempitten lichtjes bruin. Snijd het witlof fijn en was deze, snijd de rode biet en avocado in kleine blokjes. Schil en snijd de komkommer (zaadlijsten eruit). Snijd de ui klein. Schep de avocado, ui en komkommer door elkaar en leg dit in het midden van het bord. Dep het witlof af met twee velletjes keukenpapier en verdeel het langs het middengerecht. Breek de feta in stukjes en verdeel dat hier overheen. Strooi de rode biet er overheen en besprenkel het met kerriesaus en de balsamico. Snijd het eitje in partjes en leg het over het gerecht met de geroosterde pijnboompitten. Maal peper en kruidenzout over het gerecht.
Kerriesaus (superlekker)
200cc biologische dikke yoghurt of dikke kwark,
2 eetlepels lopende kokosolie

1 volle eetlepel zelfgemaakte of biologische mayonaise
2 tenen verse knoflook
1 volle theelepel biologische sambal badjak
1 volle theelepel tandoori currypasta
1 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel geraspte verse gember of gemberpoeder
1 eetlepel honing,
½ theelepeltje paprikapoeder

1 eetlepel biologische sojasaus (natriumarm)
Kokosolie/vet geeft energie. Verwarm kokosolie een beetje als deze niet lopend is en verdeel één lepel kokosolie extra over je gerecht.
(Kokosvet smelt bij plm 23°C.)

Restotip:
Ben je aan het winkelen loop dan eens binnen voor een gezondere alternatieve lunch bij “Bagels & Beans” http://www.bagelsbeans.nl
Ze zitten in Oost Nederland in Zwolle – Enschede – Deventer – Apeldoorn – Arnhem – Ede – Nijmegen – Groningen.