Nieuwsbrief 07

31-1-2015
Stress en gerelateerde ziekten (deel 1) – Recept voor een opwekkende start van de dag

Deze nieuwsbrief is het eerste deel van een serie van 2 inzake stress gerelateerde ziektebeelden en heb ik samen met onze jongste zoon Laurens tot stand gebracht.
Specifieke informatie over o.a. de schildklier, zie Schildkliertypes Circadian (Bron: circadian.nl)

Stress en gerelateerde ziekten (deel 1)

Om inzicht te geven in het ontstaan van stress gerelateerde (auto-immuun)ziekten willen we jullie eerst meenemen naar het biochemisch en bioritmisch systeem van ons lichaam.

Voor een doorsnee burger is het niet of nauwelijks bekend dat ons lichaam wordt gestuurd door een biologisch ritme. Alle organen, lichaamsfuncties en cellen worden gestuurd door exacte cyclische patronen van activiteit en rust. We noemen ze ook wel de “universele wetten van het leven”.
Een paar voorbeelden:
* De menstruele periode duurt 27,5 dagen.
* De stress hormonen adrenaline en cortisol worden in de vroege morgen rechtstreeks in de bloedbaan gebracht om ons te vertellen wakker en actief te worden en nemen af gedurende de dag.
* Immuniteit en ijzer concentraties in het bloed bereiken bij vrouwen hun laagste niveau gedurende de menstruatie en hoog niveau tijdens de ovulatie. (de eisprong)
* De lever is actiever gedurende de nacht dan overdag.
* Het (rode) beenmerg produceert meer bloedcellen tijdens de nacht.
* De meeste spijsverteringssappen worden tijdens daglicht gemaakt.
* Galafscheiding door de lever piekt tussen 12.00u. en 13.00u.
* De dikke darm is het meest actief tijdens de eerste morgenuren.
* Verschillende celtypes hebben verschillende levenslengtes en worden op vooraf bepaalde tijden vervangen door nieuwe cellen.
Serotonine, het gelukshormoon”, wordt door het verschijnen van daglicht aangemaakt.
Melatonine, het slaap verwekkende hormoon, wordt aangemaakt bij het verschijnen van de avond.

Er wordt geschat dat er zo’n duizend biologisch ritmische systemen in ons lichaam actief zijn.
De variëteit van deze biologische en ritmische systemen, de “tijdklokken”, zijn weer gelinkt aan de grote hoofdklok van ons aards bestaan. We hebben de dagen van 24 uren, het iedere dag opnieuw opkomen van de zon, om de vier weken de maan, de seizoenen, geboorte en sterfte en dit al miljoenen jaren lang. De biochemische en bioritmische wetten der natuur zijn daarop gebaseerd. Het streven van de natuur is altijd om te verkeren in een staat van equilibrium. M.a.w. alles wat zich in de natuur bevindt is natuur en streeft een staat van volkomen balans na (equilibrium). De natuur zelf is daarin volledig geslaagd.
De hoofdklok dicteert diverse andere tijdklokken van ons lichaam die op hun beurt een bepaalde groep cellen, een orgaan of een klier aanzet geeft tot specifiek gedrag.
Het 24 uurs proces heet ook wel “het circadiaans ritme”. Het zorgt er o.a. voor dat we ’s morgens wakker worden en ’s avonds slaperig worden.
Dit circadiaans ritme zorgt er ook voor dat ons DNA op de juiste wijze en tot in het kleinste detail geprogrammeerd wordt.

Onze zon is de grootste gever van al het leven op onze planeet. Al het leven, zowel organisch als niet organisch, vraagt om zon energie om te kunnen bestaan. Wij mensen dus ook.
Alle gebeurtenissen in de natuur zijn gelinkt aan processen in ons lichaam. Als de zon opkomt dan komen ook wij op en kunnen de eerste zonnestralen via de ogen de hypothalamus bereiken. De hypothalamus is een endocriene (hormoon afscheidende) klier in de hersenen die vlak boven de hypofyse ligt wat eveneens een endocriene klier is. De hypothalamus controleert de lichaamsklok en zend licht gecodeerde berichten naar de pijnappelklier (ligt achter de hypothalamus). De pijnappelklier, ook wel ons “derde oog” genoemd, maakt als reactie daarop meer of minder van bepaalde hormonen aan. Bijvoorbeeld de zeer belangrijke neurotransmitter melatonine. Trouwens, melatonine wordt uit serotonine gemaakt. Als de aanmaak van serotonine niet goed verloopt heeft dit ook een direct gevolg voor de aanmaak van melatonine. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht uit zonlicht, computer monitoren, televisies en lampen wordt de productie van melatonine geremd.
De hypothalamus regelt samen met de schildklier ook onze lichaamstemperatuur en nog enkele andere belangrijke zaken die we nu niet zullen noemen. Het hormoon serotonine wordt voor 95% aangemaakt via spijsverteringsprocessen in ons darmstelsel. Dit hormoon regelt o.a. dag en nacht ritmes, seksueel gedrag, geheugen, eetlust, gedrag, angsten en zelfs zelfmoord neigingen. De afscheiding van serotonine piekt rond het middaguur en neemt ook toe onder invloed van lichaamsactiviteit en suikerinname.

Iedere afwijking van het circadiaanse ritme zorgt voor afwijkingen in ons hormoonstelsel. Dit op zijn beurt leidt weer tot afwijkingen in ons biochemisch stelsel met als gevolg spijsverteringsproblemen en hormonale disbalans. De pijnappelklier, de hypofyse en de schildklier geraken in disbalans en vervolgens zijn lichaam en geest niet meer gesynchroniseerd.
De gevolgen zijn o.a. ontstekingen, diabetes, schildklier problemen, auto-immuunziekten, kanker.
De oorzaken van de genoemde ziekten: leven met een verstoord dag en nacht ritme, inname van verkeerde voeding en het hebben van stress in welke vorm dan ook.

Het hebben van stress wordt vaak niet als zodanig ervaren en daar schuilt juist het gevaar. Met frisse tegenzin naar het werk gaan roept een stress reactie op. ’s Avonds moe thuis komen en ook nog jengelende kids aan je hoofd geeft stress. Stress betekend voor je lichaam en geest “alert blijven” met als gevolg een hypofyse die TSH blijft aanmaken (Thyroid-Stimulating Hormone / schildklier stimulerend hormoon) en de bijnierschorsen die voortdurend cortisol en adrenaline produceren. Het totaal van deze invloeden bepalen jouw gezondheid en welbevinden.
We zien de laatste jaren steeds meer schildklier problemen. AVROTROS Radar schonk in de uitzending van maandag 16 februari 2015 aandacht aan problemen betreffende medicatie voor schildklieraandoeningen. Dit ging over het gebruik van Thyrax. Thyrax is een synthetisch schildklierhormoon (T4) die wordt voorgeschreven bij hypothyreoïdie (een tekort aan schildklierhormoon T3 en T4, uitleg zie bijlage).

In de afgelopen jaren heb ik me wel eens verdiept in de werking van de schildklier maar liep nogal eens tegen wat zaken aan die vragen bij me opriepen. Ik heb de indruk dat de reguliere en zelfs de gespecialiseerde medici geen volledige kennis hebben om inzicht te geven over klachten van de schildklier. Er wordt te vaak gewezen op het gebruik van medicijnen als oplossing. De reguliere medici werken naar mijn idee te veel met eensymptoom gerichte probleemoplossing in plaats van een oorzakelijk gerichte probleemoplossing. Dat is nu juist wat bij mij grote vragen oproept. Immers, een medicijn doet niets anders dan het symptoom (tijdelijk) bestrijden/verlichten zónder te kijken naar de echte oorzaak.

In Nieuwsbrief 8 staat deel 2.
Daarin komen de oorzaken aan bod en wordt er inzicht gegeven in de werking van ons hormonale stelsel aangevuld met een document

Hieronder nog een paar zéér interessante verhelderende links:
Over suikers https://www.foodwatch.org/nl/doe-mee/tips-van-foodwatch-voor-jou/drie-tips-als-je-op-je-suikerinname-wilt-letten
Een cynische blik op misleidingen van verpakkingen: http://eerlijkeverpakkingen.tumblr.com

Over misleidende reclame betreffende het “Ik kies bewust” logo uit een programma van Arjen Lubach: https://www.youtube.com/watch?v=2xyRys_lKe4

Recept: Een goede dagstarter
Je lichaam heeft ’s nachts veel vocht verloren, soms wel een halve liter. Het beste is dit op nuchtere maag aan te vullen met een of twee glazen water op lichaamstemperatuur.
Wacht 15 minuten om het vocht goed in jouw maag/darmstelsel te laten opnemen. Daarna:
– pers een halve of hele citroen uit. (indien niet biologisch dan eerst de schil goed wassen).
– snij een klein (plm 3-5gr.) plakje verse (biologische) gember in hele kleine stukjes.
– een volle theelepel echte honing, bij sterke voorkeur van de imker (de meeste honing is suikerwater met honingsmaak).
– eventueel een mespuntje cayennepeper.
– Glas water op lichaamstemperatuur of iets warmer.
Meng alles door elkaar en jouw dagstarter is klaar.
De combinatie van ingrediënten zorgt er voor dat de pancreas (alvleesklier) en lever volop actief worden en zorgen voor de juiste werking van het maag/darmstelsel. Jouw lichaam zal er baat bij hebben.

Quote: it’s not about restrictions, it’s about creating new habits.