Nieuwsbrief 16

17-2-2019
Plastics en medicijnresten in ons milieu – Recept chocobrownie van kokosmeel

Beste Lezer,

Over microplastics en medicijnresten als afval in de natuur

Is het jou ook opgevallen dat we de laatste maanden met grote regelmaat worden geconfronteerd met de problematiek van plastic als afval in de natuur? Weliswaar is dit al een probleem van jaren maar blijkbaar heeft er iemand de noodklok geluid. En wat mij betreft had dit best veel eerder mogen gebeuren. Of misschien moeten gebeuren.

De mensheid is, zoals is gebleken, zeer goed in het consumeren maar niet zo zuinig met het omgaan van afval wat daarbij vrijkomt. Alsof het ons allemaal niet dondert wat er met de troep gebeurd… We wuiven het wel weg met het idee dat iemand of wellicht de natuur ons probleem wel gaat oplossen. Of denken we er misschien in het geheel niet eens over na? Is dit dan een probleem die onze overheid mag oplossen? Mmmm…, op de wijze waarop onze overheid betrokken is met ons welzijn heb ik persoonlijk allerminst een hoge dunk. Als ik de Foodwatch mededeling van 15 januari j.l. zie, dan zet dit mijn mening over onze falende overheid met extra kracht bij. Van hen zullen we dus niets hoeven te verwachten…..en van de industrie? Waarschijnlijk ook niet, want hun eigen geproduceerde troep opruimen kost geld en drukt de bedrijfswinst. En daar zijn de slapende aandeelhouders niet blij mee, want die hebben niet door dat ook hun eigen wereld verpest wordt door het plastic afval. Geld is blijkbaar belangrijker dan op een gezonde wijze langdurig mogen genieten van een kostbaar en mooi leven in een schone natuur.

Ook bij een groot deel van de jeugd is nog niet het besef aanwezig wat voor schade ze aanrichten als ze weer achteloos een plasticverpakking al fietsend langs de kant van de weg dumpen en daarbij ook niet wetend dat de smaak van de opgegeten inhoud waarschijnlijk alleen wordt bepaald door de hoeveelheid E-nummers.

Dat het niet alleen plastic afval betreft mag duidelijk zijn. Ook medicijnresten laten hun destructieve sporen na in ons oppervlaktewater, hieronder een paar voorbeelden:

Plastics die in zee rondzwerven  1  2  enhier met meerdere foto’s.  3
Plastic vuurwerkafval tijdens de viering van nieuwjaar 2019. Overal achter ons huis was de plastic troep te vinden wat in voorgaande jaren slechts papierresten waren.
Plastic bolletjes op de stranden van de Waddeneilanden, nadat het containerschip MSC Zoe 291 containers verloor.
Zelfs in honing zit plastic en in plankton, bier, melk en mineraalwater eveneens laat De Keuringsdienst van Waarde zien in een uitzending die al dateert uit 2014.
Waterbedrijf Vitens verteld hoeveel medicijnresten er in ons grondwater terecht komt. Klik ook hier 4  5
Mannelijke vissen die eieren gaan leggen: een van de gevolgen van bestrijdingsmiddelen en medicijnresten in het oppervlaktewater.

Vooral plastics die als afval in de natuur terecht komen baart mij zorgen. Google maar eens op plastic pollution, plastic waste, plastic debris of plastic soup. Je hebt weken de tijd nodig om alles te lezen wat hierover beschreven wordt.

Gelukkig zijn er mensen die zich er wel druk over maken en hun nek uitsteken voor een schone wereld. Laat dat nu ook toevallig een Nederlander te zijn. Boyan Slat is zijn naam.

Met zijn Ocean Cleanup wil hij het plastic in de oceanen opruimen. Er drijven plastic eilanden in de Stille Oceaan zo groot als Spanje en Frankrijk samen.

Er zijn vijf grote drijvende plastic eilanden in de oceanen, waarvan eiland 1 de grootste is. Zie het plaatje hieronder.

De grootste noemt men Great Pacific Garbage Patch (GPGP). Op het moment dat men gegevens van dit plastic eiland ging verzamelen waren er meer dan 1,8 biljoen stukjes plastic in dit eiland wat naar schatting 80.000 – 100.000 ton weegt. Deze cijfers zijn veel hoger dan eerdere berekeningen.
De plastic eilanden zijn niet gemakkelijk vanuit de lucht te verkennen, omdat het plastic zich over een groot gebied verspreidt. Onderzoekers van The Ocean Cleanup project beweerden dat het drijvende plastic 1,6 miljoen vierkante kilometer (animatiefilmpje) beslaat.

Bron: https://www.theoceancleanup.com/great-pacific-garbage-patch/

Dat plastic afval in de natuur opeens veel aandacht krijgt is opvallend. Want dit afval kan op termijn ernstige schade toebrengen aan flora en fauna.

BNN Vara met Menno Bentveld als presentator heeft er vier uitzendingen aan gewijd m.i.v. 10 januari 2019. Momenteel nog te zien op Uitzendinggemist.

Wat kunnen wij zelf bijdragen om te zorgen dat we zo weinig mogelijk gebruik maken van plastics

Om te beginnen: accepteer in winkels geen plastic tassen meer, maar neem zelf een (opvouwbare) tas mee.
Koop geen plastic flesjes met vaak nep mineraalwater wat ook nog eens naar plastic smaakt, maar gebruik RVS drinkflessen van KRNWTR en van Dopperwant die heeft sinds kort een kleine thermosfles. Deze flessen bevallen ons prima.
Koop keukengerei en andere spullen zo veel mogelijk van hout, glas of RVS.
Er zijn stoffen draagtassen en netjes te koop om boodschappen in te doen. Wij gebruiken ze al jaren. Zie de foto’s hieronder.

Op de website van aHealthylife is in november 2018 een webpagina gemaakt waarin ook wordt ingegaan op de problemen van microplastics. Op deze pagina wordt zelfs ook beschreven dat microplastics in synthetische kleding blijken vrij te komen bij het wassen.
Er is ook een webpagina die uitlegt welke plasticsoorten gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De plastics worden verdeeld in 8 soorten zoals is te lezen.

Even een klein uitstapje: ons drinkwater bevat veel medicijnresten. Hier is ook een oplossing voor: een EWO koolstof waterfilter op de kraan. Die doet zijn werk goed en het water smaakt prima vinden wij.
Lees de beoordelingen op de webpagina van de link in de vorige regel.

Begin januari dit jaar is Streekziekenhuis Koningen Beatrix te Winterswijk begonnen met een project om medicijnresten te verwijderen uit hun eigen afvalwater.

Resumerend

Inmiddels lijkt het dat we wereldwijd beginnen te beseffen dat plastics als afval in onze natuur de mensheid, maar uiteraard ook flora en fauna, zéér ernstige schade gaat toebrengen als er niet snel wordt ingegrepen. We hebben het al jarenlang over opwarming van de aarde en de problemen die daaruit voortkomen. Zelf denk ik dat het plastic afval nog veel desastreuzere gevolgen met zich meebrengt waar iedere wereldburger mee te maken krijgt zo niet in meer of mindere mate al mee te maken heeft.
Nu is het zaak dit onder de aandacht te brengen van het grote publiek.

En wederom ter afsluiting:
Afgelopen week heeft mijn liefhebbende op de website van Ekoplaza een lekker brownie recept gevonden en gelijk klaar gemaakt. De combinatie en hoeveelheid van de ingrediënten vonden we nogal vreemd. Maar het resultaat mag er zijn!

Recept: Chocolade brownies van kokosmeel Bron: Ekoplaza

Ingrediënten:

80 ml kokosolie (gesmolten, maar niet heet)
350 g vloeibare honing
6 eieren, los geklopt
70 g kokosmeel (kokosmeel is geen kokosrasp)
30 g cacao
150 g noten naar keuze, fijngehakt
100 g pure chocolade, fijngehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng de kokosolie met de honing en klop de eieren er door.
Schep de kokosvezels, cacao, noten en chocolade er door.
Bekleed een lage, platte bakvorm met bakpapier en verdeel het mengsel erover.
Bak de brownies in ca. 30 – 40 minuten gaar.

Eet smakelijk. Wij vonden ze superlekker!!