Nieuwsbrief 08

22-3-2015
Stress en gerelateerde ziekten (deel 2) met bijlage – Ochtend ontbijt recept

Hierbij het vervolg op de vorige nieuwsbrief inzake stress en gerelateerde ziektebeelden.

Stress en gerelateerde ziekten (deel 2)
 In januari j.l. vroeg mijn jongste broer of ik / wij zin hadden om mee te gaan naar Soest voor een lezing omtrent de schildklier. Ik had inmiddels ook gezien dat Juglen Zwaan van
(www.aHealthylife.nl) de lezing organiseerde en had daarom sterk de indruk dat dit wel eens een grote aanvulling kon zijn op al mijn vragen. Welnu..dit is geheel uitgekomen!
Yvonne van Stigt MSc gaf enorm veel informatie, meer dan waar ook te vinden is over het ontstaan van schildklier problemen en auto-immuunziekten.

Ze vertelde o.a. dat het gebruik van medicijnen niet tot het duurzaam verhelpen van de problemen leidt…het kan zelfs op termijn de problemen verergeren. Op korte termijn kan er echter wel enige verlichting van de symptomen zijn.
Belangrijkste oorzaken van auto-immuunziekten: stress, voeding en erfelijkheid. Met name langdurige stress, zelfs als dit niet zo ervaren wordt, werkt desastreus op het lichaam en is een belangrijke veroorzaker van schildklier problemen en auto-immuunziekten, meer bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft alles te maken met onze constitutie vanuit de oertijd. Zie de uitleg bij 1 hieronder.
Met name bij vrouwen tussen de 30 en 50jr en vaak na een zwangerschap kunnen er problemen ontstaan. Schildklier problemen (zoals bijvoorbeeld snel aankomen) worden door de reguliere medici vastgesteld d.m.v. vooraf opgestelde protocollen en meestal wordt er dan gegrepen naar medicijnen. Echter, de schildklier zelf hoeft niet de veroorzaker te zijn van de problemen. De oorzaak zit ook vaak in de hypothalamus en hypofyse….de aansturing vanuit de hersenen. Dit komt doordat er jarenlang foutieve informatie, door het niet in balans zijnde lichaam, naar de hypothalamus en hypofyse wordt gestuurd. Op hun beurt geven zij weer foutieve informatie door inzake de productie van bepaalde hormonen zoals cortisol, adrenaline, serotonine en schildklierhormonen. Gevolg: een disbalans van de hormoonproductie in de bijnieren en andere endocriene klieren wat weer een direct effect heeft op de werking van de schildklier. Ook hormoon verstorende stoffen in onze leefomgeving en voeding zorgen voor een hormonale disbalans. (Zie bijlage blz. 8 en 12.)

Een voorbeeld:
Van het inactieve schildklierhormoon T4 dat 4 jodium atomen bevat, wordt grotendeels in de lever met behulp van selenium het actieve T3 hormoon gemaakt. Daarbij komt er een jodium atoom vrij. T3 zorgt voor een goed verloop van de stofwisseling in de cellen, groei en ontwikkeling van ons lichaam en ook voor onze lichaamstemperatuur en hartslag. Het snel en/of onverwacht toenemen van lichaamsgewicht en daarna moeite hebben met afvallen heeft zijn oorsprong in het schildklierhormoon van het type rT3 (reverse T3). Dit is een inactieve vorm van T3, die de werking van T3 verminderd.

Als het lichaam zwaar belast wordt gedurende een lange tijd, wordt er veel meer rT3 aangemaakt. Dit zorgt er voor dat het lichaam in winterslaap gaat, ook wel Euthyroid Sick Syndrome of ESS genaamd. (Zie bijlage blz.6.) Eigenlijk kun je zeggen dat het lichaam zich op deze wijze beschermt tegen overbelasting en het bespaart energie. Gevolg: het vasthouden van vetten door het lichaam en weinig energie hebben…dus net zoals dieren die in winterslaap gaan. Als voorbereiding op de winterslaap eten zij zich ook helemaal vet om te kunnen overleven tijdens de winter. Het gevolg is dat afvallen moeilijk is, want het lichaam wil dat voorkomen.
Nog een opmerking over de lever: als die ernstig vervuilt is geraakt of continu zwaar belast wordt dan wordt er veel minder T4 naar T3 omgezet en is er dus minder T3 beschikbaar in het lichaam.
Nog een opmerking over gluten (o.a. aanwezig in (tarwe en rogge)brood): Gluten antigenen lijken op schildklier antigenen, bij sommige mensen leidt dit tot een auto-immuunreactie. (Zie bijlage blz. 12)

1.
De reden dat bij vrouwen meer schildklier- en auto-immuunziekten voorkomen dan bij mannen heeft voor een deel te maken met de verdeling van energie in ons lichaam. Hier verdeelt in drie energie stromen:
1.           Het sturen van energie naar de hersenen.
2.           Het sturen van energie naar het immuunsysteem.
3.           Het sturen van energie naar de spieren en organen.
Bij vrouwen is de hersenfunctie het meest belangrijk, dus belangrijker dan de beide andere energie behoefte systemen. Dit is een overblijfsel en nog steeds aanwezige eigenschap uit de oertijd. Denk aan de zorg voor kinderen, het hebben van meer alertheid dan mannen tegen mogelijke gevaren, het regelen van de dagelijkse behoeftes..om maar eens een paar te noemen. Dit vergt dus het e.e.a. van de hersenen. Daar komt nog bij dat we de laatste decennia een hoger bewustzijn hebben gekregen wat ook weer extra energie vraagt van de hersenen.
Bij mannen is het fysieke systeem (punt 3) het meest belangrijk. Zij hoefden in de oertijd ‘alleen maar’ op jacht te gaan en voedsel te verzamelen. Zo gezegd, de hersenfunctie is minder belangrijk vergeleken bij vrouwen maar ze moesten wel fysiek sterk zijn. Wist je trouwens dat een vrouwenoog anders is opgebouwd dan een mannenoog en dat mannen vaker dan vrouwen kleurenblind zijn?..maar dit even terzijde.
We zien dat schildklier problemen meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomen. De hersenen van vrouwen vragen nu eenmaal meer energie en daardoor kan er sneller iets fout gaan met de informatie van en naar de hersenen.
Als we het hebben over auto-immuunziekten wat is dan auto-immuun? Ons lichaam heeft een immuunsysteem die er voor zorgt dat oude cellen en gifstoffen worden opgeruimd, ongewenste indringers worden geïsoleerd en gedeactiveerd, het genezen van infecties en nog enkele taken. Zoals we hierboven hebben beschreven zorgt de natuur altijd voor een balans en keert niet tegen zichzelf om zichzelf aan te vallen. Bij auto-immuunziekten is dit wel het geval, maar eigenlijk is dat vreemd. Als dat zo is, moet er ergens in ons lichaam, wat ook deel uitmaakt van de natuur, iets helemaal fout zijn gegaan. De oorzaken, of tenminste een deel daarvan, staan hieronder beschreven.

De laatste tientallen jaren lijkt presteren steeds belangrijker te zijn en is voeding van steeds slechtere kwaliteit. We zien ook meer toxische stoffen die in de gekunstelde voeding aanwezig zijn, o.a. veel E-nummers, gehydrogeneerde vetten en geraffineerde suikers. Kortom, geen voeding maar vulling.
Eigenlijk is 98% van de aangeboden eetbare waren in een supermarkt niet geschikt voor (regelmatige) consumptie. Tevens is de tijd die we voor ons zelf zouden moeten nemen om tot rust te komen vaak niet meer aanwezig. Het komt er op neer dat we voor bijna 100% van de tijd actief zijn en vaak ook nog slecht slapen. Dit geldt zeker voor een deel van de vrouwen die naast hun (deeltijd)werk ook nog voor de kinderen en het huishouden moeten zorgen.
Zodoende wordt door ons lichaam voortdurend cortisol aangemaakt en in het bloed gebracht om alert te blijven. Aanmaak van cortisol leidt weer tot aanmaak van adrenaline. Als dit een continu proces is, is er sprake van chronische stress wat tevens zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er weer voor dat op den duur de insuline en cortisol receptoren op de celwanden resistent worden. Dit houdt in dat insuline en cortisol minder beschikbaar is in de cellen. De lever heeft het ook zeer zwaar te verduren, omdat het continu belast wordt met ontgiften en de bijnieren raken uitgeput door het continu produceren van cortisol.
Zonder rust, innerlijk en fysiek, putten we ons lichaam uit en verouderen we zelfs sneller. Anders gezegd, zonder rust geen herstel. De gevolgen laten zich raden.
Idealiter dient het cortisol niveau bij het aanbreken van de dag op gang te komen, met de piek rond acht uur, en tegen de avond weer af te nemen, het laagst rond twee uur ’s nachts.

Hoe kunnen we nu zorgen dat we weer in onze oorspronkelijke gezonde toestand komen? Dit is geen eenvoudige weg, omdat we niet meer weten wat goed of slecht is voor ons. Tevens is het lastig om alle informatie die op ons afkomt over gezondheid te overzien en erg verwarrend door tegenstrijdige beweringen.

Het is belangrijk dat de receptoren op de celwanden in ons gehele lichaam, die resistent zijn geworden tegen cortisol en soms ook tegen insuline, opnieuw te activeren. Dagelijks een wandeling maken van bv 30 – 45min kan hiertoe bijdragen.
De anaerobe verbranding (verbranding in de cellen zonder zuurstof) wordt op deze wijze langzaam maar zeker weer tot aerobe verbranding (in de cellen met een overvloed aan zuurstof) gestuurd. (Zie bijlage blz. 9 en 10)
Dit is echter geen proces wat tot snelle verbetering leidt. Immers jarenlange onbalans kan niet zomaar worden teruggedraaid. Het lichaam moet opnieuw worden geprogrammeerd tot zijn oorspronkelijke constitutie. Met name in de hypothalamus en hypofyse zal dit herprogrammering beleid tot herstel leiden.

Als je tracht te leven volgens het circadiaans stelsel (zie 7e nieuwsbrief met bijlage) dan heeft jouw lichaam daar al enorm veel voordeel van.
Een aantal tips voor het naleven van het dagritme:
Opstaan voor 07.30u. en ontbijten voor 08.00u. is een goede start van de dag. Het is goed om altijd eerst te beginnen met het drinken van een of twee glazen water op lichaamstemperatuur, eventueel gevolgd door de “dagstarter”. (zie 7e nieuwsbrief)
Jouw verteringssappen in de maag werken het best tussen 12.00u. en 13.00u. De hoofdmaaltijd van de dag zou daarom het beste tussen de middag genuttigd kunnen worden.
Beter is om niet te eten tussen de maaltijden door, tenzij dit een beetje vers fruit is, en niet te eten na 19.00u., maar zeker niet de 2½u. voor het slapen gaan.
De avondmaaltijd dient idealiter voor 18.30u. plaats te vinden omdat na die tijd voedselresten niet meer goed verteerd worden.
Eten tussen de maaltijden en na 19.00u. leidt tot verontreiniging van de darmen; nog niet geheel bewerkte voedselresten in de maag worden weer aangevuld met nieuw voedsel. Dit komt samen in de darmen terecht komen wat tot ernstige problemen kan leiden. Kennen we de gevolgen….? Darmkanker is een sterk opkomende ziekte! Heeft dat misschien hiermee te maken?.
De beste tijd om naar bed te gaan is plm. 22.00u. Maar dat lukt bijna niemand, wij ook niet.
Water mag je altijd drinken, bij voorkeur minimaal 1½ltr. per dag op lichaamstemperatuur afhankelijk van de activiteiten die je dagelijks doet. Het is zeer goed om ruim een kwartier vóór de maaltijd een à twee glazen water te drinken. Veel drinken tijdens de maaltijden raden we af. Een klein beetje warm water tijdens de maaltijd is OK.
Omdat je dagelijks meer water drinkt is het zeer goed om Keltisch zeezout toe te voegen aan de maaltijden. Keltisch zeezout bevat heel veel mineralen die niet in keuken- of Jozozout voorkomen en smaakt ook minder zout dan keukenzout.

Een ideale eetgewoonte is om te zorgen dat je tegen de genoemde etenstijden een “knorrende” maag voelt. Dit is een teken dat jouw maag leeg is. Voel je geen knorrende maag dan is jouw vorige maaltijd te veel geweest of je hebt moeilijk verteerbaar voedsel gegeten zoals bijvoorbeeld vlees. Het zal enige tijd vergen om een juiste balans te vinden in jouw voedselopname. Als je maag vroegtijdig begint te knorren mag je gerust wat vers fruit nemen of water drinken om het hongergevoel uit te stellen tot de maaltijd.

Wat je zeker kan weten betreft het gevoel wat je hebt over je eigen lichaam. Dat kun je gebruiken om zelf uit te zoeken welke voeding en welke leefstijl het beste bij jou past. Hiermee kun je de verantwoordelijkheid over je gezondheid terughalen van de arts naar jezelf.

Voor de duidelijkheid, wij trachten geen artsen of genezers te zijn. Wat wij proberen te bieden is een richting waarnaar een zoektocht naar gezondheid kan leiden.
In de Ayurvedische Geneeskunde is heel veel wijsheid aanwezig om inzicht te geven in gezondheid. Het vaststellen van jouw constitutie, doshagenaamd, is daar onderdeel van.
Een citaat van Ayurvedisch leraar Robert Hardiya Swami Persaud:
Het bestuderen van de Ayurveda is een groei in en van jezelf, van je bewustzijn en van je ziel. Een genezer geneest vanuit zijn of haar overstijging, vanuit zijn of haar heelheid. Wie noch overstijging noch innerlijke heelheid kent, is geen genezer maar verkoper. Mijn motto is echter: ‘een arts is geen koopman’. In de oude traditie van India luidt de Ayurvedische gezegswijze van de artsen dan ook: ‘Sarve Bhavanthu Sukhinah’.. : Moge iedereen zich goed voelen.

Zoek je een deskundige die kan helpen met de in dit artikel gerelateerde ziekten kijk dan op de website van Yvonne van Stigt. Inmiddels heeft zij plm. 200 specialisten in Nederland opgeleid.
Op haar website staat een blog en een pagina met tips.
Bijgaand bij deze nieuwsbrief is een document met meer informatie over o.a. het functioneren van de schildklier en een aantal hormonen. Het is daarmee wat technischer dan de inhoud van deze pagina. Onderaan de bijlage staan een aantal plaatjes die verduidelijking kunnen geven over de posities van de betreffende organen en klieren in het lichaam, maar die zijn natuurlijk ook in groten getale op het internet te vinden.

En ook nu weer een paar interessante links:
Een website voor vrouwen: http://energiekevrouwenacademie.nl/over-marjolein/

En ook op die website: http://energiekevrouwenacademie.nl/bijnieruitputting-wat-iedere-vermoeide-vrouw-moet-weten/
Over kinderen, door Juglen Zwaan – aHealthylife.nl : Ondervoed door te weinig brood?

Hieronder nog een link naar het TV programma Zembla van 18 maart 2015. Deze uitzending gaat over diabetes type 2 en het gerelateerde medicijngebruik.
Aan de orde is de kritische kijk op de miljoenen zo niet miljarden industrie van de Big Pharma die aan vele zieke lichamen op een misleidende wijze heel veel geld verdienen.
De uitzending : http://www.npo.nl/zembla/18-03-2015/VARA_101372905

En zoals je inmiddels al gewend zult zijn, weer een recept:
Ochtendontbijt
Plm. 150gr. volle rauwmelkse kwark (verkrijgbaar bij diverse zuivelboerderijen)
2 eetl. hennepzaad
2 eetl. geraspte kokos
½ eetl. gemalen lijnzaad
1 eetl. cranberries
Een paar amandelen, hazelnoten, walnoten en paranoten (paranoten zijn een bron van selenium, zie bijlage blz. 6)
½ eetl. sesamzaad of maanzaad
3-5 eetl. havermout of havervlokken
Vers geperst fruitsap of kokoswater of amandelmelk (genoeg voor een stevig papje)
Alles door elkaar roeren en klaar is jouw ontbijt.

Het functioneren van de schildklier en gerelateerde onderwerpen (bijlage nieuwsbrief 8)